le mie Marche

{:it}Fior di ragazze!{:}{:en}Fior di ragazze!{:}

Cibo e VinoHotel e Ristoranti

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  • Quando avete capito di voler intraprendere la strada della gastronomia? Com’è iniziata l’avventura insieme?

Le due cose vanno di pari passo. Fior di farina  nasce con Nora nel 1997 come pasta all’uovo. Dopo circa tre anni Nora sente l’esigenza di una socia e chiede a Sonia se vuole buttarsi in quest’avventura. Vista la passione per la cucina, Sonia accetta e così nasce anche il reparto gastronomia.

Se doveste descrivere Fior di Farina, il vostro locale, con tre aggettivi quali sarebbero e perché?

Qualità , cortesia e tradizione.
I tre aggettivi sono legati tra loro, cerchiamo di dare con cortesia ai nostri clienti prodotti di qualità legati alla tradizione

  • La vostra è una cucina che parla di tradizione. Cosa vi hanno trasmesso le Marche e in che modo le proponete nei vostri piatti?

la Regione Marche è una regione ricca di tradizioni gastronomiche. I piatti sono tutti legati a storie di terra e famiglia. Se si fanno ricerche legate ai piatti, si scoprono storie incredibilmente curiose.
Ci piace molto proporre piatti legati alle tradizioni e tipicità, senza stravolgerli troppo. Un’oliva ascolana deve essere un’oliva ascolana e non un qualcosa che non le assomiglia affatto.

La vostra provincia: le vostre olive (che fanno impazzire tutti). Parlatecene!

Ci piace molto proporre piatti legati alle tradizioni e tipicità, senza stravolgerli troppo. Un’oliva ascolana deve essere un’oliva ascolana e non un qualcosa che non le assomiglia affatto.

  • Offida, borgo che ospita Fior di Farina: quali sono le sue tipicità e perché visitarla?
  • Abbiamo la fortuna di vivere e lavorare in un Borgo unico. Qui è quasi sempre festa! Abbiamo il Carnevale con le sue tipicità gastronomiche, un calendario estivo ricco di eventi e bellezze architettoniche uniche, come il palazzo comunale e la Chiesa di Santa Maria della Rocca. Prodotti tipici unici come i funghetti offidani e il chichíripieno. Assolutamente da assaggiare !!!

{:}{:en}When did you decide you wanted to work in gastronomy? How did you start working together?

Both decisions were taken at the same time. Nora founded Fior di Farina in 1997, as a Fresh Egg-Pasta shop. After three years, Nora felt that she needed a business partner and asked Sonia to join in. Because of her passion for cooking, Sonia accepted and arranged a new gastronomy department in the shop.

If you had to describe your shop Fior di Farina with three adjectives, which ones would you choose and why?

Quality, courtesy and tradition. The three adjectives are tied together, we aim to offer our customers quality products of our tradition with courtesy.

Your cuisine tells about traditions. How did the local traditions of the region Marche influence your food and how do you introduce them into your dishes?

The region Marche is rich in culinary traditions. Dishes are the results of a connection between territory and family. If you research about the origin of some traditional dishes, you may discover some incredibly intriguing stories. We like offering traditional dishes and typical food, without altering too much the original recipes. For instance, we believe that the “Oliva all’ascolana” (a traditional dish of the province of Ascoli Piceno, i.e. Ascoli Style Stuffed Olives) should be prepared as the original recipe; any change would mean preparing a dish that is not similar at all.

 

Your province: your Ascoli Style Stuffed Olives (that everyone loves). Please tell us something more about them!

Our recipe of the Ascoli Style Stuffed Olives is a simple RECIPE. We personally pick the best ingredients from our local suppliers, not minding the prices but the quality of the products. We like to put together the basic ingredients to produce the final dish: we personally cook the meat used for the stuffing selecting it from our local trusted butcher, and then we stuff the olives with our hands. The greatest source of satisfaction is watching an enthusiastic tourist who tastes our Stuffed Olives.

Fior di Farina is located in the borgo of Offida: which are the typical traditions of Offida and why should we visit the borgo?

We are lucky for living and working in a unique borgo. Almost every day is a celebration! We have Carnival celebrations with its typical food, several summer events and unique architectural beauties to visit, such as Municipal Palazzo and the Church of Santa Maria della Rocca. Local typical products such as “Funghetti Offidani” (i.e. small mushroom-shaped muffins with anisette) and “Chichì ripieno” (i.e. a typical focaccia of Offida’s bakeries). Absolutely, well worth a taste!

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